Музика
Стеван Мокрањац – Руковети
Значај и особита вредност Мокрањчева стваралаштва лежи у његовом односу према народној мелодији као материји за уметничко дело. Радећи и стварајући у средини која је тек израстала из сеоске примитиве и поступно изграђивала грађански уметничко-естетски идеал, у којем је преовлађивао маловарошки дух, Мокрањац је са интуицијом исконског уметника и са изванредним укусом умео да нађе праву меру у синтези народних мотива и надахнуте композиционе технике. Својим трезвеним односом према народном мелосу, који је код његових предходника па и сувременика био романтичарски идеализован, Мокрањац представља композитора у чијем се делу испољава одумирање романтизма и рађање реалистичког националног правца.
Књига
Десанка Максимовић - ПРЕДОСЕЋАЊЕ

Познала сам те кад снег се топи,
топи, и дува ветар млак.
Близина пролећа душу ми опи,
опи, па жудно удисах зрак.
С нежношћу гледах стопа ти траг,
траг по снегу белом;
и знадох да ћеш бити ми драг,
драг у животу целом.
Познала сам те у звонак дан,
дан пијан, свеж и мек.
Чињаше ми се већ давно знан,
знан кад те познадох тек.
С нежношћу гледах стопа ти траг,
траг по снегу белом;
и знадох да ћеш бити ми драг,
драг у животу целом.
Познала сам те кад копни лед,
лед, док се буди пролетњи дах;
кад дан је час румен, час сетан, блед,
кад сретно се и тужно у исти мах.
С нежношћу гледах стопа ти траг,
траг по снегу белом;
и знадох да ћеш бити ми драг,
драг у животу целом.
Храна
Сервирати уз: Пасте са белим месом, мусеве од белих сирева, похована бела меса...

ПАСТА СА БЕЛИМ МЕСОМ
Састојци:
400 г тестенине
250 г пилећег, белог меса
100 г димљене сланине
150 мл белог вина
1 неутрална павлака
3 чена белог лука
со
вегета
бибер
сушени першун
Упутство за припрему:
У већу шерпу са кипућом водом, ставити тестенине да се кувају . Док се оне кувају на вруцем уљу пропржити, уж додавање воде, на коцкице сецкану пилетину. Кад омекне, додати сецкану сланину и бели лук те динстати све заједно уз повремено мешање. Пред крај додати павлаку и бело вино и мешати док не добије потребну густину. Додати зачине.
Скувану тестенину испрати са мало воде да се не би лепила,оцедити и преко ње сипати сос са пилетином. Украсити сушеним першуном и служити топло.